Välkommen till illaren.se!

Är du intresserad av jakt och fiske i Norrbotten? Då har du kommit till rätt sajt. Här kan du hitta information och inspiration, och de regler du behöver ha kunskap om för att inte bryta mot jaktlagarna.

Det är många som är så väl intresserade av fiske som att jaga. En miljö som är perfekt för detta är ju såklart Norrbotten. Även om man bor i någon av de större städerna här i norr så är det lätt att ta sig till en sjö med goda fiskemöjligheter, och jaktmarker finns nära till hands nästan var man än är.

Här kan man jaga vilt av alla slag. För björn och lodjur finns det licensjakt, och även om antalet djur som får skjutas är begränsat är det en typ av vilda djur som det är en upplevelse att vara med och jaga. En viss kvot sälar får jagas varje år, och även om också antalet älgar som får skjutas är begränsat så brukar det finnas älg så det räcker för jaktsäsongen.

Det finns också gott om småvilt, som till exempel dalripa eller fjällripa. Förutsättningarna för småviltsjakt är faktiskt fantastisk, det finns 4,2 miljoner hektar mark där man kan jaga, och det är områden med både skog och fjällmarker som ingår. Det man behöver tänka på är att man behöver jaktkort och att man alltid måste alltid ta hänsyn till rennäringen.

Det är renägarna som är ansvariga för jakttillstånd och det sker på deras villkor. Även skyddsjakt sker ibland, men då handlar det mer om nödvändighet och att något djur orsakat skador. På sajten får du som sagt ta del av all nödvändig information gällande jakt men också fiske. När det kommer till att fiska så är det också särskilda tillstånd som krävs.